Uyarı!

Bu blogda sinema, kitap ve müzik ile ilgili yazılar bulabileceğiniz gibi; deli saçması üretimlerimizle de karşılaşabilirsiniz.

Yazarlar

Bir 5 Kasım Hikayesi

2009/11/05


Kraliçe 1. Elizabeth 1603 yılında ölene dek sürekli onun baskısı altında yaşamış olan İngiliz katolikler, varisi 1. James'in inançlarına karşı daha toleranslı olacağını düşünürler çünkü James'in annesi de bir katoliktir. Fakat olaylar katoliklerin dilediği gibi gelişmemiş, 1. James sorunun sadece şiddetle çözüleceği fikrini benimsemiştir. Çok sayıda katolik katledilir (Kral 1. James'in katolik olduğu halde tüm bunlara izin verdiğini belirten bilgiler mevcut olmakla birlikte kendisinin katolik olduğunu ortaya koyan net bir bilgi yoktur).

İngiliz Katolikler de buna karşı Robert Catesby önderliğinde gruplaşırlar. Planları Parlamento binasını havaya uçurmak, böylece katoliklere hayatı zindan eden Kral 1. James ve parlamento üyelerini öldürmektir. Planlarını gerçekleştirmek üzere 36 fıçı barutu Lordlar Kamarası'nın kilerine yerleştirirler.

Tekrar düşündüklerinde hareketlerinden masum sivillerin hatta katoliklere yardım eden kişilerin dahi zarar göreceğinin farkına varırlar. Eylemci grubun içindeki bir kaç kişi, isimsiz mektuplar aracılığıyla dost isimleri 5 Kasım günü parlamentodan uzak durmaya çağırırlar.

Mektuplardan biri Kral 1. James'e yakın kişilerin eline geçer ve eylemcilerin planının bozulması amacıyla derhal harekete geçilir. 1605 yılı 5 Kasım gününün erken saatlerinde, fitili ateşlemekle görevli olan Guy Fawkes Lordlar Kamarası kilerinde ele geçirilir, işkence edilerek öldürülür ve parçaları ülkenin dört bir yanına dağıtılır. Bu şekilde yakalanması Fawkes'un adını hareketle bağdaşlaştırır. Devrim hareketinin simgesi haline gelmiştir.

Fawkes başarılı olsaydı şu an katolik bir İngiltere ile karşı karşıya olabilirdik. Din üzerinden gelişen fakat parlamenter sisteme karşı bir eyleme dönüşen bu hareketin başarısız oluşu belki de pek çok dengeyi değiştirdi. Sadece tarih kitaplarında anacağımız bir sistem haline dönüşecekti belki de parlamenter sistem...

Tüm bu olayların ardından her yıl 5 Kasım günü, Kralın ve Krallık makamının güvende oluşunun kutlandığı, onlara sadakatin sunulduğu gün haline gelir. Ülkenin her yanında Fawkes maketlerinin yakılması, havai fişekler ve bol gürültü ile kutlanan bu gece, Bonfire Night adını almış, pek çokları için yeni neslin türlü şaklabanlıklar yaptığı zaman dilimi olarak kabul ettikleri bir günden öteye gidememiştir.

6 Yorum:

gerisi önemli değil... dedi ki...

katolikler bu günü kutlar mı peki? mesela tekrar katolik olan tony blair.

baha dedi ki...

pek cogu kutluyor cunku havai fisek atmayi seviyorlar, gunun anlami ile pek alakalari oldugunu sanmiyorum. Tony Blair de kutlamis evet. Ben onun parlamentonun kurtarilmasini kutladigini dusunmek istiyorum ancak papa destegi icin katolik olan birinden bahsediyoruz. biraz daha kalsaydi musluman da olabilirdi hani.

gerisi önemli değil... dedi ki...

şu v for vendetta filmindeki november hikayesi de bu olaydan arak o zaman. konusu 1984'den hikayeyi tamamlayan ögeler tarihten, ohh, sonrada güzel film diyorlar.

baha dedi ki...

sisteme comak olayi aslinda daha derin, kitap cok daha iyi.

gerisi önemli değil... dedi ki...

kitabın çok daha güzel olduğunu biliyorum :)

hatta 1984 de vizyona giren 1984 bile daha güzel :)

blog harbi çok hoş, kolay gelsin size...

baha dedi ki...

Tesekkurler.

Aslinda 1984 kitap olarak hepsinin uzerinde bence de, filmi icin ayni fikirde degilim malesef :) siralamam sorulsaydi soyle olurdu muhtemelen,

1. 1984 kitap

2. V for Vendetta kitap

3. V for Vendetta film

4. 1984 film

Orwell'in fikirleri filme tam yansimis olsaydi 1984'un filmi her turlu, her kulvarda alirdi derim, o ayri.